Moto

"Nu trebuie să înveţi să scrii, ci să vezi. Scrisul este o consecinţă." Antoine de Saint-Exupery

In progress...

duminică, februarie 04, 2018

10 idei greșite care te fac să renunți la alăptare

© Rox, 2018
  Bună dimineața în această frumoasă zi de duminică. Este 7 dimineața, Irlanda are cer senin, înstelat, o lună care a luminat cu putere toată noaptea, iar termometrul arată 1º.  Soarele răsare abia după ora 8. Se anunță o zi frumoasă, dar aici nu poți ști niciodată.
Eu mă gândesc de ceva timp să scriu despre alăptare, mai pe larg, să tratez un aspect care mie mi-a dat bătăi de cap la început de drum și care m-a ținut trează căutând informații pe internet, întrebând pe chat-ul pro-alăptare al HSE Irlanda, căutând răspunsuri, suport, soluții pe forumurile IBCLC, La Leche League și altele. Este vorba de producția de lapte pe care o mamă o poate avea pentru bebelușului ei. Este lapte suficient pentru el? De ce mănâncă așa des? Nu se satură? Este laptele meu bun? Trebuie să îi dau completare? În cele aproape 7 luni ale lui Robert cred eu că am găsit răspunsul la toate aceste întrebări. Dacă te interesează, citește în continuare. 
  Acum scuză-mi întrebarea, dar "Ai într-adevăr lapte puțin?". Este o întrebare pe care poți să ți-o adresezi chiar tu, am făcut-o și eu.
  Majoritatea femeilor care dau completare cu lapte praf în ideea că bebelușul nu primește suficient sau nu se satură nu au într-adevăr o problemă. Iar cercetările au demonstrat că o mamă are lapte cât pentru 5 copii, deci unul singur cu siguranță va fi satisfăcut.
   Nu ai o problemă dacă: 
  1. Bebelușul tău nu are un număr de x ore între mese, așa cum ai citit tu în cărți ori ai auzit din alte surse că ar putea fi normal. Se știe că laptele matern este ușor digerabil, tocmai pentru că e conceput special pentru el, e cadoul cel mai de preț pentru copilul tău. Poate fi flămând după o jumătate de oră, o oră , două ore sau nu mai mult de zece minute. Da, crede-mă, ai citit bine. Poate trece printr-un puseu, poate sta la sân toată ziua. Am avut nopți când l-am alăptat din jumătate în jumătate de oră . Să-ți spun ceva: hormonul responsabil cu producția de lapte este la cote maxime seara, iar bebelușii știu asta. În timpul unui puseu petrec mult timp la sân (vei observa că există cerere mai mare spre seară) pentru a da comandă de mai mult pentru ziua următoare. Puseul are ca rezultat o achiziție: creștere în greutate, în înălțime ori o nouă abilitate dobândită. Acest secret l-am aflat încă dinaintea primului puseu (cel de la 10 zile) când Robert avea doar 4-5 zile. Sper să-ți fie de folos. 
  2. Sânii tăi sunt mai moi decât îi știai odată. Senzația de sâni plini pe care o știm de la începuturile alăptării nu va dura o veșnicie. Mai devreme sau mai târziu sânii tăi se educă, devin experți în stocare, se adaptează nevoilor bebelușului tău. Nu uita că laptele poate fi produs inclusiv în timpul suptului (vezi și punctul 3). Sânii angorjati au în majoritate lapte transparent, primul lapte, cel care induce senzația de sațietate, plin de glucide. Este laptele care îi potolește setea. Cu cât sânii sunt mai moi cu atât laptele este mai gras, lucru benefic și pentru bebelușul tău. Să nu aștepți niciodată în ideea că se vor umple, se vor întări, vor fi așa cum îi știi. Este o mare greșeală. Pe de altă parte, un sân plin va transmite mesajul că nu este nevoie de lapte și va încetini producția. Un sân gol întotdeauna va produce mai mult lapte. 
  3. Ai auzit vreodată de faptul că laptele își poate schimba compoziția de mai multe ori în timpul unei mese? Sfârcurile scanează saliva bebelușului de viruși și alte potențiale pericole care îi pot afecta sănătatea și dacă identifică vreo problemă, chiar și dacă e vorba de o banală răceală, dau comandă de anticorpi pentru a-l face bine. Îmi imaginez că pare SF, dar știu asta din mai multe surse. Există un sâmbure de adevăr în toată povestea asta. 
  4. Bebelușul se hrănește pentru o perioadă scurtă de timp. Majoritatea bebelușilor își procură cantitatea necesară în mai puțin de 10 minute, odată cu înaintarea în vârstă crește și abilitatea lor de a goli sânul, devin eficienți. La începutul mesei înghit cu o frecvență mai mare care încetinește pe măsură ce se satură. În general, o masă mai lungă nu este neapărat o masă mai copioasă. 
  5. Sânii tăi sunt mici. Mărimea sânilor nu contează atunci când vine vorba de alăptare. Nu poți aproxima ce producție de lapte există în funcție de mărimea sânilor. Ai încredere în corpul tău, a muncit 9 luni de zile să se pregatească pentru venirea bebelușului pe lume.
  6. Bebelușul tău se trezește des să mănânce. O mulțime de bebeluși au o frecvență a meselor asemănătoare cu cea din timpul zilei. O mulțime continuă să se trezească la intervale de 2-3 ore sau mai des pentru o perioadă îndelungată. Robert nu a dormit mai mult de 30 de minute într-o repriză pentru mult timp. Îmi dau seama că ești epuizată, și eu am fost. Dar a trecut.
  7. Bebelușul tău nu adoarme după masă. Îl pui în pătuț și se trezește căutând sânul de parcă nu ar fi mâncat deloc. Ei adoră căldură noastră, ne adulmecă. Se întâmplă să le placă să stea la sân, îi liniștește, e mediul lor preferat, cel pe care îl știu încă de când erau în burtică. Apropo, știai că mirosul laptelui este același cu cel al lichidului amniotic? Poate lucrul acesta îți răspunde la multe dintre neliniști. 
  8. Bebelușul tău acceptă completare după o masă la sân. Orice bebeluș când va fi provocat să sugă o va face. Iar laptele prin biberon curge foarte ușor, el muncește foarte puțin. De aceea, mulți nu mai acceptă sânul când se obișnuiesc cu fluxul rapid la biberon. Iar hrănirea cu biberonul poate predispune la obezitate, e greu să se oprească, să își dea seama când e sătul. 
  9. Nu simți ejecția laptelui. Unele femei au acea senzație, de electrocutare în sfârcuri, unele nu. Și mai mult, unele o au la început și apoi se pierde. Te poți îngrijora uneori, dar este perfect normal ca senzația să dispară. 
  10. Nu poți scoate mult lapte cu pompa. Pomparea și alăptarea sunt în mod surprinzător nerelaționate. Bebelușul extrage laptele într-un mod complet diferit. Multe femei cu o producție sănătoasă nu pot să scoată nimic prin pompare. 
  Dacă încă ai rămas cu mine, îți pot spune că ai o problemă dacă: 
  1. Bebelușul tău nu ia în greutate. Orice bebeluș pierde un procent din greutatea de la naștere și îl recâștigă în aproximativ două săptămâni, ajungând apoi la un câștig de 150-200 grame pe săptămână. Dacă bebelușul tău are o problemă, încă mai pierde din greutate ori nu ia suficient, se va vedea cu siguranță în grafic, însă și acela este informativ. Nimic nu e bătut în cuie, fiecare bebeluș este unic și se va dezvolta în ritmul său. Graficul ne poate ghida în stabilirea unei normalități în ceea ce îl privește. De aceea controalele sunt foarte dese în primele luni. Pentru a descoperi eventualele probleme. 
  2. Nu schimbi suficient de multe scutece. În prima lună ne ghidăm după urină și scaun. Odată cu venirea laptelui (între 2 și 5 zile de la naștere) ne așteptăm la cel puțin 6 scutece cu urină și 3 scutece cu scaun de mărimea unei monede de 50 de bani ori mai mare în 24 de ore. După prima lună, scaunele se pot rări. Asta nu înseamnă că este o problemă. Oricum, dacă cineva îți spune că este în regulă ca un bebeluș de doar 10 zile să nu aibă scaun pentru mai multe zile nu-l crede. Trebuie investigată problema. 
  Greutate și scutece, aceste două aspecte îți pot da de înțeles că este o problemă de producție a laptelui. Dacă acestea sunt în regulă, părerea mea personală este că nu ai de ce să îți faci griji și mai ales să îi refuzi bebelușului tău cel mai bun start pe care îl poate avea în viață. 
  Observă-l, cam pe la o lună începe să îți zâmbească. Robert la două luni a început să și gângurească timid. Îl vezi cum înflorește, îi urmărești dezvoltarea pas cu pas, îl cunoști, ești mama lui. Știi mai bine decât oricine dacă bebelușul tău este bine. Este activ? Este vesel? 
  Ori poate alăptarea pur și simplu nu e pentru tine. Contează mult să te simți confortabil cu tine însăți, așa că nici laptele praf nu e otravă. Faci tot ce poți pentru bebelușul tău. 
  Este perfect normal să te simți permanent legată, într-adevăr, dar nu va dura o veșnicie toată situația asta. Și spune sincer: ce sentiment te încearcă atunci când îți ții bebelușul la sân și știi că pe lângă dragostea ta e tot ce are el nevoie? Să-ți fie aproape, este o apropiere care nu poate fi înlocuită cu nimic, se pun bazele celei mai frumoase relații. Este acel moment care doar între voi doi poate exista, cu biberonul oricine îl poate hrăni. 
© Rox, 2018
  Unele dintre avantajele alăptării: laptele pe care i-l poți oferi este gratis, mereu la temperatura optimă, îl ai tot timpul pregătit. S-a dovedit că mamele care alăptează dorm mai mult. Nu ai grija biberoanelor, sterilizării, termosului, temperaturii. Imaginează-ți doar, dacă nu te-ai confruntat încă cu așa ceva, plânsul de foame al unui copil în toiul nopții în timp ce tu îi pregătești laptele și nu reușești să îl răcești mai repede. Groaznic mi se pare! 
  Îmi doresc să cred că te-am liniștit, că motivele pentru care erai îngrijorată se află în prima categorie și nu în a doua. Nu e ușor, dar poți să o faci! 
  Ideile m-au acaparat și nici nu mi-am dat seama când a trecut timpul. Este deja 9. Robert încă doarme. Cum spuneam, se anunță o zi frumoasă aici. Aruncă și tu o privire.

𝕽 🖋


Disclaimer: Nu sunt consultant în alăptare, nici medic. Acest articol este bazat pe experiența mea și conține informații diverse colectate și adaptate la propria condiție. Întotdeauna este bine să căutați ajutor de specialitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Du-mă sus