Moto

"Nu trebuie să înveţi să scrii, ci să vezi. Scrisul este o consecinţă." Antoine de Saint-Exupery

In progress...

miercuri, februarie 21, 2018

Știați că? 13 lucruri amuzante despre nou-născuți

   Știați că bebelușii, chiar dacă par neajutorați și incapabili de a-și purta de grijă, se nasc cu un set de calități și abilități cel puțin ciudate ori surprinzătoare? Citește articolul în continuare și vei vedea la ce mă refer.




  1. Bebelușii se nasc fără rotulă. În locul ei au doar o structură cartilaginoasă care nu se dezvoltă până la vârsta de 6 luni. De aceea mulți dintre bebeluși se târăsc și se ajută mai mult de brațe. Probabil știi și tu că la naștere în timpul contactului piele pe piele, atunci când acesta este permis, ei se târăsc pentru a ajunge la sân. Am văzut multe filmulețe și mi se pare extraordinar.
  2. Copiii născuți în mai au o greutate mai mare la naștere. Cercetătorii susțin că bebelușii de mai cântăresc în medie cu 200 de grame mai mult decât cei născuți în restul anului. Cel mai greu bebeluș, un băiețel, s-a născut în Italia în 1955 și cântărea 10 kg.
  3. Nou-născuții nu plâng. Aceștia țipă pentru a obține ceea ce vor, pentru că le este foame, vor să fie schimbați, sunt obosiți, plictisiți ori au dureri de burtică, însă nu plâng. Canalele lacrimale nu sunt complet dezvoltate până în jurul vârstei de trei săptămâni.
  4. Bebelușii au 300 de oase la naștere. Spre deosebire de adulți, care au 206 oase, aceștia au cu aproape 50% mai multe. Oasele se vor uni pe parcursul perioadei de creștere.
  5. Bebelușii sunt somnoroși aproape tot timpul. Aceștia sunt alerți pentru doar 3 minute în fiecare oră pe timpul zilei și mai puțin pe timpul nopții. Creierul unui bebeluș consumă până la 60% din rezerva de glucoză ceea ce explică nevoia lor de somn.
  6. Nou-născuții ne zâmbesc. Bebelușii sunt capabili să ne răsplătească cu un prim zâmbet în jurul vârstei de o lună.
  7. Bebelușul tău îți poate regla ritmul cardiac. El are în jur de 180 de bătăi pe minut la naștere. O universitate din Israel a descoperit că atunci când mama și nou-născutul se privesc în ochi ritmul lor cardiac se sincronizează în câteva secunde.
  8. Bebelușii imită tonul vocii mamei lor atunci când plâng. Cercetătorii au evidențiat faptul că bebelușii preiau accente din limba maternă în ultimul trimestru de sarcină, lucru care se reflectă și în tonul vocii lor atunci când plâng sau gânguresc. Astfel, îți poți da seama după accent dacă este francez, englez, român sau altă naționalitate 😂
  9. Bebelușii au mustață când sunt în burtică. Probabil ai auzit de lanugo, acel puf cu care este acoperită pielea bebelușilor cât stau în pântec. Majoritatea pufului cade spre finalul sarcinii, este înghițit de bebeluș odată cu lichidul amniotic și se elimină sub formă de meconiu în primele zile de viață.
  10. Bebelușilor le place cel mai mult vocea mamei.  Probabil acest lucru se datorează și faptului că le este familiară încă de pe perioada sarcinii. Mai mult, aceștia tind să prefere sunetele înalte în locul celor joase, reacționează mai bine la primele.
  11. Culoarea ochilor unui nou-născut poate fi schimbătoare. Asta probabil nu e o noutate pentru tine. Se nasc de obicei cu ochi albaștri, în lipsa melaninei, care nu este prezentă la naștere, însă sunt șanse mari să li se schimbe culoarea, mai ales dacă în familie predomină ochii căprui sau verzi. Culoarea lor se stabilizează în jurul vârstei de 6 luni.
  12. Bebelușul împrumută trăsături de la ambii părinți. La începutul anilor '90 se credea că aceștia seamănă într-o proporție destul de mare cu tatăl, încă cercetările au demonstrat că seamănă cu ambii părinți în proporții egale. Aici mă amuz, și în cazul nostru sunt păreri împărțite, însă mi se pare că Robert întruchipează combinația perfectă dintre noi doi.
  13. Un nou-născut își poate tripla greutatea în primul an de viață. De regulă își dublează greutatea până la vârsta de 6 luni. pentru ca mai apoi rata de creștere să scadă. Nu e bătut în cuie, depinde și de greutatea copilului la naștere.
   Acestea și multe alte curiozități le puteți găsi în articolul de aici

𝕽 🖋

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Du-mă sus